Gebouwen en interieur

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het is toeval maar iedere 25 jaar in de geschiedenis van de gemeentepolitie Eindhoven vindt er nieuwbouw plaats.
 
bouwplaats HB nabij Gagelstraat
Dit keer op het terrein nabij Gagelstraat-Mathildelaan waar vroeger het belastingkantoor stond.(boven)
In 1976 starten de eerste tekenen voor de bouw van het nieuwe hoofdbureau van politie aan de Mathildelaan.
Het hoogste punt werd bereikt op 21 december 1980 en na in totaal ongeveer 3 jaar en drie maanden later was de bouw klaar er kon er in mei 1981 worden ingehuisd.
Zoals hieronder te zien is waren er echter collega's die niet konden wachten en die hun werkplek al inrichtten. Airco hadden ze niet nodig en het uitzicht was ook perfect.
 
Frans van Dorp-Hans Schuivens
Frans van Dorp (l) en Hans Schuivens.(†)
verhuizing 1Vooraan links Arno Jansen met naast hem Jos Hagen (†)
Vertrek vanaf de binnenplaats van het bureau aan de Grote Berg naar het nieuwe bureau aan de Mathildelaan.
Op de achtergrond de brandweerkazerne.
verhuizing 2Aankomst op het nieuwe hoofdbureau.
 
hoofdbureau mathildelaan
 
opening door hans wiegel
 
 
Hans Wiegel
 
Het gebouw werd officieel geopend door Hans Wiegel en burgemeester Borrie door -gezamenlijk met CdK van der Harten en hoofdcommissaris Vringer- een klok te luiden op de binnenplaats.
De nieuw uitgebrachte LP. van het Eindhovense politieorkest kreeg Wiegel ook uiteraard ook overhandigd.


meldtafels

De meldtafels waren in eigen beheer ontworpen en aan de zijkant voorzien van nummer. De nummers waren een sterkte vergroting van een door een typemachine geslagen cijfer compleet met alle oneffenheden die het gevolg zijn van een slecht typelint. (als u nog weet wat dat is)
De cijfers waren samengesteld uit vierkante knopjes. Aan de eerste meldtafel zit Marcel van Gessel.†

meldkamer mathildelaan

Vlnr: Jan Willem Kooijmans - Lambert Lagarde - Peter Bisschops - Nico van Dam - Chris Cornelissen en Piet Swartjes
 
meldkamer mathildelaan
 Vlnr: Lambert Lagarde - Dick de Geus - Sjaak Mijland
kraaiennest ruud groen
(klik op de afbeelding voor vergroting)
In 1984 haalde de zendmast met gasten het Eindhovense Dagblad. Door de bekende journalist Ruud Groen werd een artikel geschreven over een kraaiennest in het kraaiennest.
Ton de Kort van de meldkamer was als hobby-fotograaf in de mast geklommen om het nest en de jongen gasten te fototgraferen.
Zoals in het krantenartikel beschreven voorwaar geen klus voor mensen met hoogtevrees.
kraaiennest 2
 
Ondanks dat we in een nieuwe gebouw zaten duurde het niet lang voordat er weer werd verbouwd. Nieuwe muren werden er weer uitgemept en vooral de entree werd behoorlijk veranderd.
Dat bleef niet bij een keer. De balie waaraan de receptionisten zaten werd maar liefst 4 keer aangepast en/of verplaatst.
 
De eerste balie verbouwing tweede balie
 De eerste balie links en de derde rechts.
 
de tweede balie hoofdbureau
 
De receptionisten Van Vegchel (l) en Timmers in hun nieuwe "onderkomen"
 
De derde balie aan het hoofdbureau

Receptionist Slaats aan de tweede versie van de balie.
 
Niet aleen de receptie maar ook het cellencomplex werd al vrij snel na de ingebruikname veranderd. Niet bouwtechnisch, want daarin is nu eenmaal niet veel variatie in aan te brengen. Bovendien zou zoiets veel te ingrijpend zijn gelet op de vele beveiligingsaspecten.
De arrestantenbewaarders vonden het een saaie werkplek met een steriele en sombere uitstraling. Zij opperden het idee om de wanden in de cellengangen van graffiti te voorzien.
Gert-Jan Retera (broer van de toen Eindhovense politieman Peer Retera) en Frans, de zoon van arrestantenbewaarder Mansvelders brachten in 1989 gedurende een week werk, de graffiti aan nadat door de korpsleiding was aangegeven wat wel en niet kon.
Onderstaande foto's van Rudy Vogels geven een indruk hoe het eruit zag. Iedereen kon uit de afbeeldingen opmaken wat hij of zij wilde, afhankelijk van waarom men in het complex "te gast" was.
De graffiti is overigens weer verwijderd en wordt de sfeer in het complex bepaald door allerlei kleurschakeringen.
 

cellencomplex mathildelaan
cellencomplex mathildelaan
cellencomplex Mathildelaan
cellencomplex Mathildelaan
cellencomplex Mathildelaan
cellencomplex Mathildelaan
cellencomplex Mathildelaan
bouw van de intakebalie

De muur in de entree wordt eruit gemept en nu komt er een heuse intake-balie waaraan aangevers en andere bezoekers hun verhaal discreet kwijt kunnen tussen schotjes.

de nieuwe intake hoofdbureau
Het personeel van de intake voor hun nieuwe balie.(1988)
 
nieuw reclamebord voor hoofdbureauAangezien eind tachtiger jaren ook de Rijkspolitie district Eindhoven vanuit het hoofdbureau aan de Mathildelaan ging werken, was het noodzakelijk veel te verbouwen.
De bezoeker kon van de intocht R.P. overigens weinig merken. Uiterlijk was het te zien aan het "reclamebord" aan de hoofdingang.
Daar werd nl. ook het embleem van de R.P. op weergegeven.
 
 
 
 
 
 
 
verbouwing hoofdingang nieuwe draaideur hoofdbureau
De hoofdingang kreeg een draaideur zodat de receptionisten niet de hele dag in de tocht zaten.